Idag tittade jag i genom min frys, Enya tjatade i bakgrunden om saft.... -``Aaaa...´´ tänkte jag, nu måste jag ju gå och handla DET också! *suck* Men så såg jag att jag hade svarta vinbär kvar i frysen från i sommras... Jag vet ju att man kan göra saft av det, men HUR???
Så jag gjorde som det flsta andra också skulle göra, jag GOOGLADE och hittade två olika recept som jag tyckte kändes bra och bakade ihop dom till ett. För att vara första gången någonsin jag gjort saft på egen hand så måste jag ju erkänna att jag var GRYMT bra på att få till det! ;D
Då jag inte gillar slisksöta saker så blev saften perfekt, men om du gör det så är det här receptet inget för dig... ;)
Recept till 7 dl saft
1 liter svarta vinbär kokas med ½ liter vatten under lock i 30 min.
Häll sedan över i en saftsil (eller gör som jag, ta en köks-/silduk i ett durkslag, men kom i håg att den kommer bli färgad av bären) och låt rinna i minst 1 timme, pressa sedan ut resten med en träslev.
Låt koka upp igen med 1 dl socker per 2 dl saft (alltså här 3 dl socker). Tappa upp på rena (destilerade*) glasflaskor enda upp och korka igen med det samma. Låt svalna och förvara i kylskåpet.
*Lätt sätt att destilera; Häll kokande vatten i flaskorna och skaka runt och töm ut, jag brukar göra det två gånger. Men kom ihåg att flaskorna blir supervarma, så en grytlapp kan vara bra att ha i närheten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar