Idag satte jag och Enya en deg så att vi ÄNTLIGEN får RIKTIGT bröd här hemma igen (om 4 dagar, för det tar totalt 5 dagar att göra). När bröd ska bakas här hemma görs det alltid tillsammans. ;)
Vi har oxå satt smultronfröer i hopp om att lyckas få till det med dom i år (vi/JAG misslyckades grovt förra året) och hoppas på att kunna ``fylla´´ ``ballen´´ (balkongen) med dessa underbara bär som är perfekta för en 3-årings små fingrar och i fruktsalladen. ;D
Tillbaka till brödet...
Detta är alltså ett ÄKTA Finskt Surdegsbröd och till det behöver man;1 tsk jäst
1 liter ljummet vatten
2 liter (1½ kg) grovt rågmjöl
1 msk salt
Blanda ut jästen i lite av vattnet och låt stå i 5 min. Häll därefter i salt och resten av vattnet och blanda ``pö om pö´´ ut ungefär hälften av mjölet. Låt nu stå att jäsa 12-24 timmar med en kökshandduk/bak-jäsduk över men kom ihåg att lämna en liten glipa.
Nu är det dax att blanda i resten av mjölet och igen låta stå i 12-14 timmar (kom åter ihåg duken och glipan).
Nu ska du smörja en ugnsplåt, gärna med smör och sen mjöla bakbordet/köksbordet/diskbänken (var du nu vill stå och jobba och gärna med rågmjöl) och jobba ihop degen ordentligt, du kommer behöva mera mjöl för det ska lixom ``sluta fastna´´ på händerna. När du känner att du har jobbat klart med degen ska du ``rulla´´ den till något som liknar en ``kon´´ eller boll utan luft... =S
Sen ska den upp på plåten under duk i ca 3 timmar innan den ska in i ugnen i 200 grader i 1 timme, därefter stänger du av ugnen och låter brödet ligga kvar tills ugnen har kallnat helt ca 8 timmar (själv ser jag till att brödet bakas i ugnen på kvällen så får det ligga kvar under natten tills jag vaknar dan efter) då ska brödet lindas in i hand-bak-jäsduken och sen in i en plastpåse där det ska ligga i 2 dagar för att mogna.
Det tar lite tid men det är väl värt det när man vet vad ett RIKTIGT surdegsbröd är och hur det ska smaka!
Det är inte bara GOTT utan OTROLIGT DRYGT och MÄTTANDE, och då blir det ju i längden BILLIGT också!
Det här brödet är det godaste jag ätit och jag har förmånen att få göra det varje dag;-) Rekommenderas varmt!
SvaraRadera