Det här behöver du:
500 g - 1 kg lever/fläsk
8 potatisar
2 gula lökar (som skurits i tunna klyftor)
2 dl vatten
Ca 1 msk mjöl
2½ dl grädde
3 st tomater
Salt och grovmalen svartpeppar
Smör/kokosolja att steka i
Färsk timjan (funkar med 1-2 nypor torkad också)
Gör så här:
1.
![]() |
Skär bort själva "fästena" på tomaterna och skär ett X i botten på dem innan de skållas (alltså, läggs ned i kokande vatten tills skalet spricker). Lägg åt sidan och låt svalna en stund. |
2. Skala och skiva potatisen i tjocka skivor. Häll i hälften av grädden och lägg sedan i den skivade potatisen i en tjockbottnad gryta eller kastrull.
Salta och peppra.
3.
![]() |
Skölj och skär levern/fläsket i ca 1 cm tjocka stavar. Stek orentligt i matfettet tills all vätska försvunnit och sen ska levern få lite stekyta (fläsket bryns hastigt). |
![]() |
...innan allt läggs över potatisen. |
4. Häll i lite vatten i pannan (om du stekt i en gjutjärnspanna) så att du får bort "bottenskrapet" som även det ska ner i grytan eftersom det ger smak.
5.
![]() |
Skala och skiva de skållade tomaterna i cm-tjocka skivor. Täck grytan med tomatskivorna, häll över sista grädden och tillsätt några timjankvistar. |
6.
![]() |
Koka rätten sakta under lock tills potatisen blivit mjuk, ca 30 minuter. |
![]() |
Serveras direkt från grytan!!!
Serveringsförslag: Lingonsylt.
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar