Bakgrund

söndag 1 mars 2015

Lever(/fläsk-)gryta med potatis.

Kände ett starkt sug efter lever en dag och jag visste att jag hade kvar i frysen efter fjolårets slakt så då fick det bli en levergryta (som även säkert skulle bli minst lika god gjord på fläskkött).


Det här behöver du:

500 g - 1 kg lever/fläsk
8 potatisar
2 gula lökar (som skurits i tunna klyftor)
2 dl vatten
Ca 1 msk mjöl
2½ dl grädde
3 st tomater
Salt och grovmalen svartpeppar
Smör/kokosolja att steka i
Färsk timjan (funkar med 1-2 nypor torkad också)


Gör så här:

1.
Skär bort  själva "fästena" på tomaterna och skär ett X i botten på dem innan de skållas (alltså, läggs ned i kokande vatten tills skalet spricker). Lägg åt sidan och låt svalna en stund.


2. Skala och skiva potatisen i tjocka skivor. Häll i hälften av grädden och lägg sedan i den skivade potatisen i en tjockbottnad gryta eller kastrull.
Salta och peppra.                                          

3. 
Skölj och skär levern/fläsket i ca 1 cm tjocka stavar. Stek orentligt i matfettet tills all vätska försvunnit och sen ska levern få lite stekyta (fläsket bryns hastigt).







Strö över lite mjöl, salt och peppar och blanda runt. Gör detsamma med löken...
...innan allt läggs över potatisen.




4. Häll i lite vatten i pannan (om du stekt i en gjutjärnspanna) så att du får bort "bottenskrapet" som även det ska ner i grytan eftersom det ger smak.

5.
Skala och skiva de skållade tomaterna i cm-tjocka skivor.
Täck grytan med tomatskivorna, häll över sista grädden och tillsätt några timjankvistar. 

6.
Koka rätten sakta under lock tills potatisen blivit mjuk, ca 30 minuter.


Serveras direkt från grytan!!!


Serveringsförslag: Lingonsylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

avdelare

avdelare